Mikaels blogg

Mikaels blogg

Firefox 3.6 Beta 3

AllmäntPosted by Mikael Fri, November 20, 2009 00:01
Har precis installerat Beta 3 av nästkommande version av Firefox. En rolig överraskning var att nu ser relbe.se identiskt ut i Internet Explorer och Firefox för första gången i världshistorien!

Firefox uttökar sitt stöd för fonter, och som ni säkert märkt så har varje ram en rubrik i lite ovanlig stil -- det är nämligen min slarviga handstil som jag digitaliserade för många år sedan. Det är alltså inte bilder i rubrikerna, utan ren text med min speciella font.

Och det är framförallt förmågan att använda egendesignade fonter som skiljt mellan Firefox och Internet Explorer, förutom att den senare haft problem med att följa standards vilket många gärna tar fasta på. Men å andra sidan tycker jag att de standards som finns för webben inte är mycket att hänga i granen då de inte är fullständiga. Så det här problemet är väl inte så konstigt egentligen.

Men nu verkar det som om båda läger renderar webbsidor på samma vis. I alla fall de du finner här.

Kul tycker jag, för det har varit otroligt arbetssamt att få till sajten för alla möjliga webbläsare (det är endast Opera som har rejäla problem att visa relbe.se på korrekt sätt, t.o.m. en liten iPod touch klarar det galant).

Nu kommer jag strax att plocka väck stödet för Internet Explorer 6 -- det ska bli skönt.

Jag har bestämt mig för att strunta i ev. användare av IE6. Såhär ser topp-5-browser-listan ut för er som besöker relbe.se (hittills under november månad):

%Browser
47 Internet Explorer 8.x
23 Internet Explorer 7.x
15 Firefox 3.5x
6 Ubuntu/9.10
3 Internet Explorer 6.x

Internet Explorer leder överlägset med totalt 73% av alla besökare (sökmotorer inräknat). Ubuntu är en nykomling på listan. Beror det på att min egen far kör Ubuntu på en av alla sina maskiner?

Du som tillhör den lilla andel om 3% som kör IE6, och envisas med det, vill förmodligen inte hänga kvar här så länge till då sajten strax kommer att se ut som skräp i din webbläsare. Men det kan inte hjälpas; det är för mycket jobb med att få en sajt som denna att se snygg ut i alla möjliga webbläsare.

Jag tror många är glada nu när FF och IE verkar ge samma resultat på skärmen!

Själv kör jag Firefox helt och hållet sedan en tid tillbaks. Jag tycker den är mycket bättre än IE då den är snabbare, inte lastar ner datorn i samma omfattning som IE, och viktigast av allt: Alla dessa fantastiska plugins!

Jag använder Firefox mot banker och alla möjliga webbtjänster som egentligen sedan länge är specialanpassade för IE. Man brukar då få ett litet diskret meddelande om att "din webbläsare stöds inte". Det ironiska är att Firefox oftast gör livet lättare än IE ihop med just en del av de sajter jag använder. Trots att sajterna säger att den inte stöds...

/Mikael


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.