Mikaels blogg

Mikaels blogg

Reflektioner över besöket i Japan

JobbPosted by Mikael Thu, September 25, 2008 08:43

Här följer lite reflektioner över veckobesöket i Japan, mestadels ihopsamlat från e-post jag skickade hem under vistelsen där.

Våra telefoner fungerar inte i Japan, de har ett helt annat system. Detta visste jag innan vi reste men hoppades ändå att våra GSM/3G-telefoner skulle fungera trots allt. Men nej, de är rena stenåldern och duger endast som väckarklocka. I Japan tittar alla på TV i mobilen, deras mobiler är rätt så fräcka får man säga, men även där kostar det att ligga på topp.

Enligt våra japanska vänner är medellönen ca 18000 kr och arbetslösheten omkring 8%.

Sushi-restauranger med sushi-skålar på löpande band existerar!

Följande existerar inte (jämfört med Göteborg): grafitti, skräniga ungdomar, hänsynslösa gångtrafikanter, hänsynslösa cyklister, hänsynslösa bilister, otrevlig serveringspersonal, sönderslagna busskurer.

Ang. det sistnämnda, sönderslagna busskurer, kan jag nämna att vi såg enorma ljuddämpande "plank" i form av glasväggar (förmodligen plexiglas). En sådan konstruktion skulle ju inte överleva en svenssonsk helg här hemma med tanke på hur våra busskurer far illa...

Osaka är en stor stad med omkring 10 miljoner invånare på en rätt så kompakt yta. Göteborg är inte ens stort nog att vara en förort till Osaka. Vi landade med flyget på en konstgjord ö i ute i bukten i stadens södra delar. Sedan åkte vi buss norröver till centrum där resan gick på motorleder hela vägen. Motorlederna är mestadels byggda som jordbävningssäkra ramper över marken. Bussfärden från flygplatsen till centrum tar ca en timme, och i de centrala delarna ligger motorledsramperna om varandra i flera våningar. I Göteborg bråkar vi om att bygga en bro över älven. Hur svårt kan det vara, egentligen?

Elektronik finns det överallt. Toalettringen kan vara en elektronisk historia som känner av att man satt sig och fyller på med vatten inför kommande aktiviteter. Sen kan man som option välja att få en duch i baken med varierande styrka och spridning, en massa knappar att trycka på.

Jag duschade kallt ett par dagar i tron om att varmvattnet tagit slut varje morgon. Jag var rätt sur över det, men än surare blev jag när jag efter ett par dagar insåg att den elektroniska panelen på toaletten, som endast hade japanska tecken på knapparna, i själva verket var ett styrdon över... varmvattnet. Att jag inte begrep det tidigare.

Min kollega Björn Liljeqvist, som jag åkte med, sammanfattade våra intryck om all elektronik som fanns överallt på ett mycket bra sätt: "Att sälja inbyggda system i Japan måste vara som att sälja sand i Sahara!" Håller med om det, men sträcker även på mig då vi (EIS som jag jobbar på, med mig själv och mina kollegor) är väldigt duktiga på det vi gör eftersom vi uppenbarligen lyckas med detta... Det är kul att tillhöra ett sådant gäng!

PSP-spel kan ej köpas i Japan för att användas i PSP i Europa (PSP = Sony Playstation Portable). Vilken himla tur att jag noterade detta och inte gick i den fällan. Väl åter i Amsterdam under hemresan kunde jag plocka upp ett PSP-spel till Albin.

Man använder munskydd mot dålig luft. Det visste du väl? Men visste du att den dåliga luften man skyddar emot är den egna dåliga luften? Alltså; är man förkyld tar man på sig ett munskydd av hänsyn till omgivningen. Det visste i alla fall inte jag.

Japaner jobbar mycket. Typisk arbetsdag startar 09:00 på morgonen, jobb till kvällen, ut eller hem och äta och sedan tillbaks till kontoret för att avsluta dagen någonstans mellan 22:00 till 00:00. Så om vi i Sverige antar 36 timmars arbetsvecka, hur ska vi då möta konkurrensen från Asien? Jobba smartare? Javisst, men då vill det till att snabbt tänka ut smarta arbetssätt, för även asiaterna försöker hela tiden komma på smartare arbetssätt. Men de jobbar mycket för det.

Maten är fantastisk. Min mage har sällan mått så bra som under denna vecka. Maten är nyttig och väldigt god. Läste nyss i Aftonbladet.se att en japansk firma uppfunnit en variant av "krockkuddar" för äldre människor, för att mildra skador vid fall, eftersom Japan har väldigt många som är äldre än 100 år. En del av förklaringen är den nyttiga maten. Jag förstår nu vad som menas med det.

Jag hade lånat min fars Powershot G7 till Japan då det kändes fel att släpa med 1D'n. Men det blev ingen tid till att fotografera. Jag tog ett foto på flygplatsen i Amsterdam, några bilder på rummet jag sov i. Sedan tillbringades all tid med vår kund, antingen i konferensrum eller ute på restauranger. Och man tar inte med en kamera till en kunds företagsanläggning av uppenbara sekretesskäl.

Så det blev inga bilder från besöket att visa upp här.

Konichiwa