Mikaels blogg

Mikaels blogg

Vinnare igen, och en kannibalhistoria

JobbPosted by Mikael Tue, May 04, 2010 18:06
Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen. Senaste inlägget handlade om ett stort bakslag som skedde i vintras. Nu har röken runt detta skingrats, dammet har lagt sig, och resultatet har i slutänden fallit väl ut, för min del.

Vår kund som beslutade att dra tillbaka sitt samarbete med oss i vintras, har nu lämnat väldigt positiva besked vad gäller ekonomisk kompensation för vår del. Vi blir fullt ut kompenserade, och mer därtill som plåster på såren så att säga. Varför man tagit detta beslut har man ej meddelat oss. De har däremot ägnat flera månader åt att noggrant gå igenom projektet innan detta besked lämnades. Jag vågar därför spekulera i att de kom fram till att vi trots allt gjort vad vi kunnat, med de förutsättningar vi haft.

Rödflaggen hissade jag nämligen upp i väldigt god tid...

Så det innebär att jag har rent hus just nu, och därför kunde jag tillåta mig falla till föga för en del trevligt övertalande från en konkurrerande firma.

Jag hade inte en tanke på att lämna EIS för en tid sedan, tills KnowIT Technology Management i Göteborg kontaktade mig igen, för "sjuttiåttonde gången" genom åren.

Jag känner flera som arbetar där, sedan länge. De har ett väldigt gott anseende i branschen och är väldigt nischade inom sitt område, och har börjat genomföra en ny strategi vad gäller konsultverksamheten. Och eftersom jag själv blir äldre och äldre, därigenom dyrare och dyrare, så har jag haft mina funderingar på detta den senaste tiden.

Timingen från KnowIT's sida passade mig bra, den här gången. På papperet är EIS och KnowIT konkurrenter, men verksamheterna kommer nu att divergera.

Jag kliver över till KnowIT efter semestern. Jag lämnar ett oerhört fint gäng på EIS, men jag tror jag kommer till ett minst lika bra gäng på KnowIT (och det här är inga floskler, jag har sällan stött på så bra människor som på dessa två firmor).

Jag vet att jag kommer att bli väldigt utmanad väl där då jag kliver från en nuvarande senior roll till nästan en junior roll. Men det säger mer om KnowIT och kapaciteten på kollegorna där, än det säger om mig och EIS :)

Om du orkat läsa ända hit, låt mig få bjuda på en rolig historia i ämnet som kära min fru skickade mig idag.

På en statlig myndighet har fem kannibaler anställts som handläggare. Under den första arbetsdagen säger chefen:
- Ni har nu fast arbete, tjänar bra och kan äta i vår matsal, så låt de andra vara ifred! OK?

Kannibalerna lovar att inte röra kollegorna. Efter 4 veckor kommer chefen igen och säger:
- Det saknas en städerska, är det någon av er som vet vad det har blivit av henne?
Alla kannibalerna skakar på huvudena och svär på att de inte har med saken att göra. När chefen har gått vänder sig en av kannibalerna om till de andra:
- Okej, vem av er miffons har käkat upp städtanten?
Den bakersta kannibalen svarar med låg röst och skuld i blicken:
- Det var jag...
- Din jävla idiot!, säger den förste,
- De sista veckorna har vi ätit avdelningsdirektörer, sektionschefer, teamleaders, projektledare och konsulter utan att någon har märkt det, och så skulle du prompt sätta i dig städkärringen!

Ha det gott tills vi ses nästa gång!

Igår en vinnare. Idag en förlorare. Imorgon en vinnare igen!

JobbPosted by Mikael Wed, December 16, 2009 23:48
Jag fick idag uppleva mitt största bakslag i mitt yrkesliv. Tyvärr kan jag inte utveckla detta närmare här, men det var ett mycket jobbigt beslut som jag fick ta emot idag på jobbet.

Dock var jag inte helt förvånad över det som hände, utan hade hållt detta som ett mycket troligt alternativ. (Jag har inte förlorat jobbet, och skulle det bli så finns det en drös med bolag som jag vet tar emot mig med öppna armar.)

Jag är faktiskt inte säker på att detta enbart är negativt, alla erfarenheter är ju bra att ha i framtiden. Så även om jag är en förlorare idag tror jag faktiskt att det ökar mina chanser att åter bli en vinnare imorgon eftersom jag lägger det som hände idag i min ryggsäck (som bara blir tyngre och tyngre)!

Men just ikväll, när familjen ligger och sover, så sitter jag och tröstar mig med en halv flaska Grönstedts konjak, som min underbara hustru inhandlade åt mig efter att jag skickade henne ett SMS tidigare idag om att det behövs något riktigt stärkande i kroppen ikväll. Jag älskar verkligen min fru, och inte bara för att hon handlar konjak åt mig när det behövs.

Ni som känner mig vet ju att när jag ger mig in i något så är det på fullaste allvar och med maximalt engagemang. Få saker har jag misslyckats med tidigare (som till exempel att ta ut min examen från Chalmers, vilket idag är skämtsamt ämne bland mina kollegor).

Aldrig tidigare har jag dock misslyckats med något som jag företagit mig i arbetet. Men nu har det alltså hänt.

På ett sätt är det skönt, för jag tror smällen hade blivit hårdare och hårdare med åldern. Någon gång måste det ju hända.

Nu är det snart jul och med den lite ledighet. Då finns det gott om tid att försöka lägga detta bakom sig, umgås med de viktigaste som finns -- familjen -- och berika ägarna till Grönstedts :)

God jul på er allesammans, och skit i jobbet, det är ju inte så viktigt egentligen.

PS. Hur många av er trodde på det där sista? DS.

Reflektioner över besöket i Japan

JobbPosted by Mikael Thu, September 25, 2008 08:43

Här följer lite reflektioner över veckobesöket i Japan, mestadels ihopsamlat från e-post jag skickade hem under vistelsen där.

Våra telefoner fungerar inte i Japan, de har ett helt annat system. Detta visste jag innan vi reste men hoppades ändå att våra GSM/3G-telefoner skulle fungera trots allt. Men nej, de är rena stenåldern och duger endast som väckarklocka. I Japan tittar alla på TV i mobilen, deras mobiler är rätt så fräcka får man säga, men även där kostar det att ligga på topp.

Enligt våra japanska vänner är medellönen ca 18000 kr och arbetslösheten omkring 8%.

Sushi-restauranger med sushi-skålar på löpande band existerar!

Följande existerar inte (jämfört med Göteborg): grafitti, skräniga ungdomar, hänsynslösa gångtrafikanter, hänsynslösa cyklister, hänsynslösa bilister, otrevlig serveringspersonal, sönderslagna busskurer.

Ang. det sistnämnda, sönderslagna busskurer, kan jag nämna att vi såg enorma ljuddämpande "plank" i form av glasväggar (förmodligen plexiglas). En sådan konstruktion skulle ju inte överleva en svenssonsk helg här hemma med tanke på hur våra busskurer far illa...

Osaka är en stor stad med omkring 10 miljoner invånare på en rätt så kompakt yta. Göteborg är inte ens stort nog att vara en förort till Osaka. Vi landade med flyget på en konstgjord ö i ute i bukten i stadens södra delar. Sedan åkte vi buss norröver till centrum där resan gick på motorleder hela vägen. Motorlederna är mestadels byggda som jordbävningssäkra ramper över marken. Bussfärden från flygplatsen till centrum tar ca en timme, och i de centrala delarna ligger motorledsramperna om varandra i flera våningar. I Göteborg bråkar vi om att bygga en bro över älven. Hur svårt kan det vara, egentligen?

Elektronik finns det överallt. Toalettringen kan vara en elektronisk historia som känner av att man satt sig och fyller på med vatten inför kommande aktiviteter. Sen kan man som option välja att få en duch i baken med varierande styrka och spridning, en massa knappar att trycka på.

Jag duschade kallt ett par dagar i tron om att varmvattnet tagit slut varje morgon. Jag var rätt sur över det, men än surare blev jag när jag efter ett par dagar insåg att den elektroniska panelen på toaletten, som endast hade japanska tecken på knapparna, i själva verket var ett styrdon över... varmvattnet. Att jag inte begrep det tidigare.

Min kollega Björn Liljeqvist, som jag åkte med, sammanfattade våra intryck om all elektronik som fanns överallt på ett mycket bra sätt: "Att sälja inbyggda system i Japan måste vara som att sälja sand i Sahara!" Håller med om det, men sträcker även på mig då vi (EIS som jag jobbar på, med mig själv och mina kollegor) är väldigt duktiga på det vi gör eftersom vi uppenbarligen lyckas med detta... Det är kul att tillhöra ett sådant gäng!

PSP-spel kan ej köpas i Japan för att användas i PSP i Europa (PSP = Sony Playstation Portable). Vilken himla tur att jag noterade detta och inte gick i den fällan. Väl åter i Amsterdam under hemresan kunde jag plocka upp ett PSP-spel till Albin.

Man använder munskydd mot dålig luft. Det visste du väl? Men visste du att den dåliga luften man skyddar emot är den egna dåliga luften? Alltså; är man förkyld tar man på sig ett munskydd av hänsyn till omgivningen. Det visste i alla fall inte jag.

Japaner jobbar mycket. Typisk arbetsdag startar 09:00 på morgonen, jobb till kvällen, ut eller hem och äta och sedan tillbaks till kontoret för att avsluta dagen någonstans mellan 22:00 till 00:00. Så om vi i Sverige antar 36 timmars arbetsvecka, hur ska vi då möta konkurrensen från Asien? Jobba smartare? Javisst, men då vill det till att snabbt tänka ut smarta arbetssätt, för även asiaterna försöker hela tiden komma på smartare arbetssätt. Men de jobbar mycket för det.

Maten är fantastisk. Min mage har sällan mått så bra som under denna vecka. Maten är nyttig och väldigt god. Läste nyss i Aftonbladet.se att en japansk firma uppfunnit en variant av "krockkuddar" för äldre människor, för att mildra skador vid fall, eftersom Japan har väldigt många som är äldre än 100 år. En del av förklaringen är den nyttiga maten. Jag förstår nu vad som menas med det.

Jag hade lånat min fars Powershot G7 till Japan då det kändes fel att släpa med 1D'n. Men det blev ingen tid till att fotografera. Jag tog ett foto på flygplatsen i Amsterdam, några bilder på rummet jag sov i. Sedan tillbringades all tid med vår kund, antingen i konferensrum eller ute på restauranger. Och man tar inte med en kamera till en kunds företagsanläggning av uppenbara sekretesskäl.

Så det blev inga bilder från besöket att visa upp här.

Konichiwa

Jobbet och Japan

JobbPosted by Mikael Sat, September 13, 2008 13:36

Det har varit väldigt stressigt på jobbet det senaste veckorna då jag dragit igång ett nytt projekt, där min roll är projektledarrollen. Vi har nu skrivit ihop projektets styrdokument, vilket har varit lite tufft då det är lite nytt för mig samt att vi jobbar i enlighet med kvalitetsnormen SPICE nivå 3 (vilket motsvarar CMM nivå 3 för er som är i branschen). Såvitt jag vet är vi det enda företaget i Sverige som just nu är certifierade för kvalitetsnivån SPICE 3. Men nu börjar det klarna hur vi (jag) ska göra, och jag har duktiga kollegor som stöttar.

Projektet som vi dragit igång kommer att bli riktigt kul. Vår kund är en japansk elektroniktillverkare (inte inom fordonsindustrin) som beställt utveckling av en komplett inbyggd programvara av oss vilken innefattar en hyfsat komplex reglertillämpning. Tidplanen är väldigt tuff (vad annars, så verkar allting bedrivas idag) och förväntningarna är höga både från kund men även från min arbetsgivare.

Vi kommer att bedriva projektet helt och hållet inom huset med organisatorisk korsbefruktning, vilket är nytt för oss men samtidigt som vi skönjer möjligheter som få i branchen har (och detta är en tuff bransch).

För jobbets räkning bär det nu av till en veckas vistelse hos vår kund i Osaka, Japan. Det ska bli mycket spännande. Jag åker dit med en kollega som pluggat japanska på universitetet, och varit där förut, så jag får väl en crash course i japansk kultur under flygturen dit, som varar i över 12 timmar.

Nu till lite foto-fetischism: Jag har ju bara en kamera, som är stor, tjock och fet och således får stanna hemma, jag lånar min fars Canon G7 som är lite smidigare. Jag hoppas få lite tid att plåta en och annan turistbild som jag kan tråka ut er med på relbe.se

På återseende!

Kursavslut

JobbPosted by Mikael Wed, December 19, 2007 18:37

Nu är äntligen kursen genomförd. Jag ser nu att det inte framgår av mina tidigare inlägg att jag var kursledare, det var det som varit utmaningen i detta!

Det gick bra, till och med väldigt bra, så jag räknar med att köra det här en hel del framöver.

smiley

Kursdags

JobbPosted by Mikael Fri, December 14, 2007 23:02

Nu är jag äntligen klar med den något mer avancerade kursen i modellbaserad systemutveckling av inbyggda realtidssystem än vad Max har att erbjuda (se förra inlägget).

Kursen går av stapeln nu på måndag, håller på i tre dagar, och jag har hela femton kursdeltagare från flera delar av Sverige.

Hur spännande är inte detta, tror ni? Och hur skönt kommer det inte att bli att gå på julledighet efter detta? (Japp, det ha blivit massor av sena kvällar/nätter för att förbereda det här, familjen är rätt så trött på att jag inte varit hemma på kvällarna, men det är över nu.)

Önska mig lycka till inför nästa vecka!

Jobb, jobb, jobb

JobbPosted by Mikael Mon, November 19, 2007 23:46

Fram till jul blir det en massa jobb för min del.

Har precis skruvat upp tempot vad gäller en inledande kurs om systemutveckling och objektorienterad analys mha modelleringsspråk.

Ni som inte har en aning om vad jag skriver om, läs om Max objektorienterar. En minikurs i objektorientering för barn från 3 år och uppåt.

Garanterat givande, jag lovar. Jag ska strax examinera Albin smiley