Mikaels blogg

Mikaels blogg

Semestern över

AllmäntPosted by Mikael Fri, August 20, 2010 01:54
Jag är fullständigt utvilad efter sex härliga veckors avkoppling med familjen i Italien och Tyskland, samt Göteborg och Vingåker. Jag tror att min fru har en illvillig plan: "Dra ut maken över halva Europa så han inte kan missbruka datorn hemma."

Måste skaffa en bärbar med trådlöst Internet smiley

Men jag har faktiskt inte haft en tillstymmelse till datorabstinens. Detta har resulterat i att den sista semesterveckan inte ägnades åt pyssel med semesterbilderna...

Som ni märkt har det inte varit speciellt många uppdateringar på relbe.se det sista halvåret. Det beror på att jag inte fotograferat speciellt mycket. Detta å sin sida beror på att jag lagt en massa tid på ett open source-projekt istället, som jag tycker är väldigt spännande. Projektet heter Trac och är ett relativt enkelt, webb-baserat verktyg för att underlätta samarbete i utvecklingsprojekt. Se http://trac.edgewall.org för mer information (jag heter "mrelbe" på sajten och kommer fortsätta mitt engagemang där på ett eller annat sätt framöver).

Men jag vill börja fota på allvar igen. Det finns en hel del händelser som fotograferats men ännu inte publicerats på här. Så håll utkik framöver!

Första arbetsveckan på nya jobbet är snart avklarad. Givetvis har jag en smekmånad, men strax börjar allvaret. Jag har två engagemang:
- ett forskningsprojekt om modellbaserade systemutvecklingsmetoder åt fordonsindustrin,
- arbeta med en modellbaserad systemarkitektur för en personbilstillverkare i Göteborg.

(Förlåt, kan inte skriva mer detaljerat än så här...)

Fantastiskt kul jobb man har. Ena året är man projektledare, nästa år hjälper man ett företag att införa vettiga arbetssätt och verktygsstöd hos dem, året därpå arbetar man med systemutvecklingsfrågor i det som kommer att bli ett av Sveriges största industriella projekt...

Och så har man klarat sig igenom den värsta lågkonjunkturen i mannaminne med jobbet i behåll. Faktum är att hela familjen, och all släkt mig veterligen, har klarat sig bra igenom detta. Väldigt skönt.

Men nu väntar en lång höst innan jullovet...

Obvious reason?

AllmäntPosted by Mikael Fri, June 11, 2010 17:41
Tänk att det dimper ner sådant här skräp år 2010... men det är skojigt att se hur man kan vrida på engelskan... men vad menar hon egentligen?


Return-Path: <missviclo@katamail.com>
Delivered-To: ***
Received: from smtp1-pc.aruba.it (smtp184-pc.aruba.it [62.149.157.184])
Received: from unknown (HELO localhost) (10.10.176.105)
Message-ID: <***@katamail.com>
To: <missviclo@katamail.com>
Reply-To: victoriagilbert2010@live.com
Content-Type: text/html; charset="utf-8"
X-Origin: 202.69.8.131
Date: Fri, 11 Jun 2010 16:22:06 +0200
Subject: Hello
From: "Miss Victoria" <missviclo@katamail.com>


Hello Dearest,
My name is Miss Victoria
I am contacting you for
obvious reason, Please
replyin my private email
victoriagilbert2010@live.com
from Miss Victoria

Firefox 3.6 Beta 3

AllmäntPosted by Mikael Fri, November 20, 2009 00:01
Har precis installerat Beta 3 av nästkommande version av Firefox. En rolig överraskning var att nu ser relbe.se identiskt ut i Internet Explorer och Firefox för första gången i världshistorien!

Firefox uttökar sitt stöd för fonter, och som ni säkert märkt så har varje ram en rubrik i lite ovanlig stil -- det är nämligen min slarviga handstil som jag digitaliserade för många år sedan. Det är alltså inte bilder i rubrikerna, utan ren text med min speciella font.

Och det är framförallt förmågan att använda egendesignade fonter som skiljt mellan Firefox och Internet Explorer, förutom att den senare haft problem med att följa standards vilket många gärna tar fasta på. Men å andra sidan tycker jag att de standards som finns för webben inte är mycket att hänga i granen då de inte är fullständiga. Så det här problemet är väl inte så konstigt egentligen.

Men nu verkar det som om båda läger renderar webbsidor på samma vis. I alla fall de du finner här.

Kul tycker jag, för det har varit otroligt arbetssamt att få till sajten för alla möjliga webbläsare (det är endast Opera som har rejäla problem att visa relbe.se på korrekt sätt, t.o.m. en liten iPod touch klarar det galant).

Nu kommer jag strax att plocka väck stödet för Internet Explorer 6 -- det ska bli skönt.

Jag har bestämt mig för att strunta i ev. användare av IE6. Såhär ser topp-5-browser-listan ut för er som besöker relbe.se (hittills under november månad):

%Browser
47 Internet Explorer 8.x
23 Internet Explorer 7.x
15 Firefox 3.5x
6 Ubuntu/9.10
3 Internet Explorer 6.x

Internet Explorer leder överlägset med totalt 73% av alla besökare (sökmotorer inräknat). Ubuntu är en nykomling på listan. Beror det på att min egen far kör Ubuntu på en av alla sina maskiner?

Du som tillhör den lilla andel om 3% som kör IE6, och envisas med det, vill förmodligen inte hänga kvar här så länge till då sajten strax kommer att se ut som skräp i din webbläsare. Men det kan inte hjälpas; det är för mycket jobb med att få en sajt som denna att se snygg ut i alla möjliga webbläsare.

Jag tror många är glada nu när FF och IE verkar ge samma resultat på skärmen!

Själv kör jag Firefox helt och hållet sedan en tid tillbaks. Jag tycker den är mycket bättre än IE då den är snabbare, inte lastar ner datorn i samma omfattning som IE, och viktigast av allt: Alla dessa fantastiska plugins!

Jag använder Firefox mot banker och alla möjliga webbtjänster som egentligen sedan länge är specialanpassade för IE. Man brukar då få ett litet diskret meddelande om att "din webbläsare stöds inte". Det ironiska är att Firefox oftast gör livet lättare än IE ihop med just en del av de sajter jag använder. Trots att sajterna säger att den inte stöds...

/Mikael

Inget bloggande

AllmäntPosted by Mikael Mon, November 16, 2009 07:46
Det kommer klagomål både från kända och okända, via gästboken och via djungelpatrullen, om att jag bloggar för lite.

Jaha, men vad är då hela sajten relbe.se om inte en enda stor blogg, med fokus på bilder? För vem orkar läsa en massa texter?

Dessutom är jag inte riktigt bekväm med blogg-funktionen som vi använder här på sajten. Den är proprietär för webb-hotellet one.com. Väldigt snyggt gjord, men jag kan inte påverka layout speciellt mycket, den är seg och vad värre är: all information som matas in i bloggen hamnar i en stor svart låda som jag inte på något sätt kommer åt.

Materialet i våra bloggar är således inte flyttbart vilket gör att jag känner mig obenägen att skriva en massa här som inte går att flytta till annat webbhotell utifallatt...

Ett annat stort problem med denna blogg är att vi som skriver inte får besked om att svar skrivs i bloggen. Man kastar ut en text i ett svart hål, om någon sedan läser och kommenterar så märker vi inte detta. Denna blogg, snygg som den är, saknar alltså vissa viktiga funktioner.

Så innan jag kodat in en egen blogg så blir det inte mycket skrivet här. Det står dock på att-göra-listan för sajten; och borde inte vara så svårt. Koden jag tog fram till gästboken innehåller grunder för både diskussionsforum och blogg. Det gäller dock att hitta en sjyst design av det hela (och stuva koden på vettigt sätt) så att det går ihop sig med resten av sajten. Inom rimlig tid.

Och vissa av er vet ju att jag är perfektionist.

Josefa gav mig en bok om detta i fars-dags-present, och boken började med att definiera en perfektionist, vilket jag får helt instämma i: Om vi gör något ska det bli perfekt -- annars sk*ter vi i det.

Detta är ju faktiskt mitt motto, men det är väl det som är dilemmat. Boken från Josefa heter "Good enough" (och är en svensk bok) och jag tror jag ska läsa den.

Sedan får vi se om jag bygger ihop en halvtaskig, eh good enough, bloggfunktion eller om jag sk*ter i det.

(Jag har redigerat detta inlägg tre gånger för att rätta stavning och grammatik, perfektionist som jag är.)

Från min fru...

AllmäntPosted by Mikael Wed, January 07, 2009 21:00

...fick jag följande lilla text:

Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she'll give you a baby. If you give her a house, she'll give you a home. If you give her groceries, she'll give you a meal. If you give her a smile, she'll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit.

Undrar om det är ett dolt budskap smiley

Paus i fotograferandet

AllmäntPosted by Mikael Wed, October 29, 2008 09:49

Just nu är det paus i fotograferandet, även deltagande i fotoklubbens aktiviteter får stå tillbaks, då jag för tillfället arbetar oerhört intensivt.

Därför händer det inte så mycket på relbe.se, förutom hos min frus blogg.

Men efter regn kommer solsken.

4 år

AllmäntPosted by Mikael Wed, August 06, 2008 07:49

Idag har jag och min Ann-Sofi varit gifta i fyra år. Stort grattis till mig själv som har turen att få vara gift med den finaste människa jag vet!

Jag älskar dig, Ann-Sofi!

Blog Image

Familjemiddag

AllmäntPosted by Mikael Sun, June 29, 2008 00:05

Min kära fru kommer strax att skriva ett inlägg i sin blogg om att vi träffades för en familjemiddag ikväll och påvisa att vi porrade med våra kameror. Ok, må så vara, men min fru kan hon med så jag publicerar härmed följande bildbevis över det:

Blog Image

När Ann-Marie och Harry är här är det alltid kul att samla ihop oss över en bit mat, god dryck och roliga samtal. Ann-Marie har blivit biten av fotografering hon med, vilket jag tycker är kul. Bilden som Ann-Sofi tar här är väldigt skojig faktiskt, men ni får se den i hennes blogg.

Puss Ann-Sofi, jag älskar dig. Med eller utan kamera :)

Next »