Mikaels blogg

Mikaels blogg

Semestern över

AllmäntPosted by Mikael Fri, August 20, 2010 01:54
Jag är fullständigt utvilad efter sex härliga veckors avkoppling med familjen i Italien och Tyskland, samt Göteborg och Vingåker. Jag tror att min fru har en illvillig plan: "Dra ut maken över halva Europa så han inte kan missbruka datorn hemma."

Måste skaffa en bärbar med trådlöst Internet smiley

Men jag har faktiskt inte haft en tillstymmelse till datorabstinens. Detta har resulterat i att den sista semesterveckan inte ägnades åt pyssel med semesterbilderna...

Som ni märkt har det inte varit speciellt många uppdateringar på relbe.se det sista halvåret. Det beror på att jag inte fotograferat speciellt mycket. Detta å sin sida beror på att jag lagt en massa tid på ett open source-projekt istället, som jag tycker är väldigt spännande. Projektet heter Trac och är ett relativt enkelt, webb-baserat verktyg för att underlätta samarbete i utvecklingsprojekt. Se http://trac.edgewall.org för mer information (jag heter "mrelbe" på sajten och kommer fortsätta mitt engagemang där på ett eller annat sätt framöver).

Men jag vill börja fota på allvar igen. Det finns en hel del händelser som fotograferats men ännu inte publicerats på här. Så håll utkik framöver!

Första arbetsveckan på nya jobbet är snart avklarad. Givetvis har jag en smekmånad, men strax börjar allvaret. Jag har två engagemang:
- ett forskningsprojekt om modellbaserade systemutvecklingsmetoder åt fordonsindustrin,
- arbeta med en modellbaserad systemarkitektur för en personbilstillverkare i Göteborg.

(Förlåt, kan inte skriva mer detaljerat än så här...)

Fantastiskt kul jobb man har. Ena året är man projektledare, nästa år hjälper man ett företag att införa vettiga arbetssätt och verktygsstöd hos dem, året därpå arbetar man med systemutvecklingsfrågor i det som kommer att bli ett av Sveriges största industriella projekt...

Och så har man klarat sig igenom den värsta lågkonjunkturen i mannaminne med jobbet i behåll. Faktum är att hela familjen, och all släkt mig veterligen, har klarat sig bra igenom detta. Väldigt skönt.

Men nu väntar en lång höst innan jullovet...

Obvious reason?

AllmäntPosted by Mikael Fri, June 11, 2010 17:41
Tänk att det dimper ner sådant här skräp år 2010... men det är skojigt att se hur man kan vrida på engelskan... men vad menar hon egentligen?


Return-Path: <missviclo@katamail.com>
Delivered-To: ***
Received: from smtp1-pc.aruba.it (smtp184-pc.aruba.it [62.149.157.184])
Received: from unknown (HELO localhost) (10.10.176.105)
Message-ID: <***@katamail.com>
To: <missviclo@katamail.com>
Reply-To: victoriagilbert2010@live.com
Content-Type: text/html; charset="utf-8"
X-Origin: 202.69.8.131
Date: Fri, 11 Jun 2010 16:22:06 +0200
Subject: Hello
From: "Miss Victoria" <missviclo@katamail.com>


Hello Dearest,
My name is Miss Victoria
I am contacting you for
obvious reason, Please
replyin my private email
victoriagilbert2010@live.com
from Miss Victoria

Vinnare igen, och en kannibalhistoria

JobbPosted by Mikael Tue, May 04, 2010 18:06
Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen. Senaste inlägget handlade om ett stort bakslag som skedde i vintras. Nu har röken runt detta skingrats, dammet har lagt sig, och resultatet har i slutänden fallit väl ut, för min del.

Vår kund som beslutade att dra tillbaka sitt samarbete med oss i vintras, har nu lämnat väldigt positiva besked vad gäller ekonomisk kompensation för vår del. Vi blir fullt ut kompenserade, och mer därtill som plåster på såren så att säga. Varför man tagit detta beslut har man ej meddelat oss. De har däremot ägnat flera månader åt att noggrant gå igenom projektet innan detta besked lämnades. Jag vågar därför spekulera i att de kom fram till att vi trots allt gjort vad vi kunnat, med de förutsättningar vi haft.

Rödflaggen hissade jag nämligen upp i väldigt god tid...

Så det innebär att jag har rent hus just nu, och därför kunde jag tillåta mig falla till föga för en del trevligt övertalande från en konkurrerande firma.

Jag hade inte en tanke på att lämna EIS för en tid sedan, tills KnowIT Technology Management i Göteborg kontaktade mig igen, för "sjuttiåttonde gången" genom åren.

Jag känner flera som arbetar där, sedan länge. De har ett väldigt gott anseende i branschen och är väldigt nischade inom sitt område, och har börjat genomföra en ny strategi vad gäller konsultverksamheten. Och eftersom jag själv blir äldre och äldre, därigenom dyrare och dyrare, så har jag haft mina funderingar på detta den senaste tiden.

Timingen från KnowIT's sida passade mig bra, den här gången. På papperet är EIS och KnowIT konkurrenter, men verksamheterna kommer nu att divergera.

Jag kliver över till KnowIT efter semestern. Jag lämnar ett oerhört fint gäng på EIS, men jag tror jag kommer till ett minst lika bra gäng på KnowIT (och det här är inga floskler, jag har sällan stött på så bra människor som på dessa två firmor).

Jag vet att jag kommer att bli väldigt utmanad väl där då jag kliver från en nuvarande senior roll till nästan en junior roll. Men det säger mer om KnowIT och kapaciteten på kollegorna där, än det säger om mig och EIS :)

Om du orkat läsa ända hit, låt mig få bjuda på en rolig historia i ämnet som kära min fru skickade mig idag.

På en statlig myndighet har fem kannibaler anställts som handläggare. Under den första arbetsdagen säger chefen:
- Ni har nu fast arbete, tjänar bra och kan äta i vår matsal, så låt de andra vara ifred! OK?

Kannibalerna lovar att inte röra kollegorna. Efter 4 veckor kommer chefen igen och säger:
- Det saknas en städerska, är det någon av er som vet vad det har blivit av henne?
Alla kannibalerna skakar på huvudena och svär på att de inte har med saken att göra. När chefen har gått vänder sig en av kannibalerna om till de andra:
- Okej, vem av er miffons har käkat upp städtanten?
Den bakersta kannibalen svarar med låg röst och skuld i blicken:
- Det var jag...
- Din jävla idiot!, säger den förste,
- De sista veckorna har vi ätit avdelningsdirektörer, sektionschefer, teamleaders, projektledare och konsulter utan att någon har märkt det, och så skulle du prompt sätta i dig städkärringen!

Ha det gott tills vi ses nästa gång!

Igår en vinnare. Idag en förlorare. Imorgon en vinnare igen!

JobbPosted by Mikael Wed, December 16, 2009 23:48
Jag fick idag uppleva mitt största bakslag i mitt yrkesliv. Tyvärr kan jag inte utveckla detta närmare här, men det var ett mycket jobbigt beslut som jag fick ta emot idag på jobbet.

Dock var jag inte helt förvånad över det som hände, utan hade hållt detta som ett mycket troligt alternativ. (Jag har inte förlorat jobbet, och skulle det bli så finns det en drös med bolag som jag vet tar emot mig med öppna armar.)

Jag är faktiskt inte säker på att detta enbart är negativt, alla erfarenheter är ju bra att ha i framtiden. Så även om jag är en förlorare idag tror jag faktiskt att det ökar mina chanser att åter bli en vinnare imorgon eftersom jag lägger det som hände idag i min ryggsäck (som bara blir tyngre och tyngre)!

Men just ikväll, när familjen ligger och sover, så sitter jag och tröstar mig med en halv flaska Grönstedts konjak, som min underbara hustru inhandlade åt mig efter att jag skickade henne ett SMS tidigare idag om att det behövs något riktigt stärkande i kroppen ikväll. Jag älskar verkligen min fru, och inte bara för att hon handlar konjak åt mig när det behövs.

Ni som känner mig vet ju att när jag ger mig in i något så är det på fullaste allvar och med maximalt engagemang. Få saker har jag misslyckats med tidigare (som till exempel att ta ut min examen från Chalmers, vilket idag är skämtsamt ämne bland mina kollegor).

Aldrig tidigare har jag dock misslyckats med något som jag företagit mig i arbetet. Men nu har det alltså hänt.

På ett sätt är det skönt, för jag tror smällen hade blivit hårdare och hårdare med åldern. Någon gång måste det ju hända.

Nu är det snart jul och med den lite ledighet. Då finns det gott om tid att försöka lägga detta bakom sig, umgås med de viktigaste som finns -- familjen -- och berika ägarna till Grönstedts :)

God jul på er allesammans, och skit i jobbet, det är ju inte så viktigt egentligen.

PS. Hur många av er trodde på det där sista? DS.

Firefox 3.6 Beta 3

AllmäntPosted by Mikael Fri, November 20, 2009 00:01
Har precis installerat Beta 3 av nästkommande version av Firefox. En rolig överraskning var att nu ser relbe.se identiskt ut i Internet Explorer och Firefox för första gången i världshistorien!

Firefox uttökar sitt stöd för fonter, och som ni säkert märkt så har varje ram en rubrik i lite ovanlig stil -- det är nämligen min slarviga handstil som jag digitaliserade för många år sedan. Det är alltså inte bilder i rubrikerna, utan ren text med min speciella font.

Och det är framförallt förmågan att använda egendesignade fonter som skiljt mellan Firefox och Internet Explorer, förutom att den senare haft problem med att följa standards vilket många gärna tar fasta på. Men å andra sidan tycker jag att de standards som finns för webben inte är mycket att hänga i granen då de inte är fullständiga. Så det här problemet är väl inte så konstigt egentligen.

Men nu verkar det som om båda läger renderar webbsidor på samma vis. I alla fall de du finner här.

Kul tycker jag, för det har varit otroligt arbetssamt att få till sajten för alla möjliga webbläsare (det är endast Opera som har rejäla problem att visa relbe.se på korrekt sätt, t.o.m. en liten iPod touch klarar det galant).

Nu kommer jag strax att plocka väck stödet för Internet Explorer 6 -- det ska bli skönt.

Jag har bestämt mig för att strunta i ev. användare av IE6. Såhär ser topp-5-browser-listan ut för er som besöker relbe.se (hittills under november månad):

%Browser
47 Internet Explorer 8.x
23 Internet Explorer 7.x
15 Firefox 3.5x
6 Ubuntu/9.10
3 Internet Explorer 6.x

Internet Explorer leder överlägset med totalt 73% av alla besökare (sökmotorer inräknat). Ubuntu är en nykomling på listan. Beror det på att min egen far kör Ubuntu på en av alla sina maskiner?

Du som tillhör den lilla andel om 3% som kör IE6, och envisas med det, vill förmodligen inte hänga kvar här så länge till då sajten strax kommer att se ut som skräp i din webbläsare. Men det kan inte hjälpas; det är för mycket jobb med att få en sajt som denna att se snygg ut i alla möjliga webbläsare.

Jag tror många är glada nu när FF och IE verkar ge samma resultat på skärmen!

Själv kör jag Firefox helt och hållet sedan en tid tillbaks. Jag tycker den är mycket bättre än IE då den är snabbare, inte lastar ner datorn i samma omfattning som IE, och viktigast av allt: Alla dessa fantastiska plugins!

Jag använder Firefox mot banker och alla möjliga webbtjänster som egentligen sedan länge är specialanpassade för IE. Man brukar då få ett litet diskret meddelande om att "din webbläsare stöds inte". Det ironiska är att Firefox oftast gör livet lättare än IE ihop med just en del av de sajter jag använder. Trots att sajterna säger att den inte stöds...

/Mikael

Inget bloggande

AllmäntPosted by Mikael Mon, November 16, 2009 07:46
Det kommer klagomål både från kända och okända, via gästboken och via djungelpatrullen, om att jag bloggar för lite.

Jaha, men vad är då hela sajten relbe.se om inte en enda stor blogg, med fokus på bilder? För vem orkar läsa en massa texter?

Dessutom är jag inte riktigt bekväm med blogg-funktionen som vi använder här på sajten. Den är proprietär för webb-hotellet one.com. Väldigt snyggt gjord, men jag kan inte påverka layout speciellt mycket, den är seg och vad värre är: all information som matas in i bloggen hamnar i en stor svart låda som jag inte på något sätt kommer åt.

Materialet i våra bloggar är således inte flyttbart vilket gör att jag känner mig obenägen att skriva en massa här som inte går att flytta till annat webbhotell utifallatt...

Ett annat stort problem med denna blogg är att vi som skriver inte får besked om att svar skrivs i bloggen. Man kastar ut en text i ett svart hål, om någon sedan läser och kommenterar så märker vi inte detta. Denna blogg, snygg som den är, saknar alltså vissa viktiga funktioner.

Så innan jag kodat in en egen blogg så blir det inte mycket skrivet här. Det står dock på att-göra-listan för sajten; och borde inte vara så svårt. Koden jag tog fram till gästboken innehåller grunder för både diskussionsforum och blogg. Det gäller dock att hitta en sjyst design av det hela (och stuva koden på vettigt sätt) så att det går ihop sig med resten av sajten. Inom rimlig tid.

Och vissa av er vet ju att jag är perfektionist.

Josefa gav mig en bok om detta i fars-dags-present, och boken började med att definiera en perfektionist, vilket jag får helt instämma i: Om vi gör något ska det bli perfekt -- annars sk*ter vi i det.

Detta är ju faktiskt mitt motto, men det är väl det som är dilemmat. Boken från Josefa heter "Good enough" (och är en svensk bok) och jag tror jag ska läsa den.

Sedan får vi se om jag bygger ihop en halvtaskig, eh good enough, bloggfunktion eller om jag sk*ter i det.

(Jag har redigerat detta inlägg tre gånger för att rätta stavning och grammatik, perfektionist som jag är.)

Från min fru...

AllmäntPosted by Mikael Wed, January 07, 2009 21:00

...fick jag följande lilla text:

Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she'll give you a baby. If you give her a house, she'll give you a home. If you give her groceries, she'll give you a meal. If you give her a smile, she'll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit.

Undrar om det är ett dolt budskap smiley

Grattis Sune

MFKPosted by Mikael Sat, December 13, 2008 14:46

Sune blev dubbelmästare i MFK i år igen. Vi tävlar i två klasser; påsikt och projicerat. Jag deltar endast med projicerade bilder (sådana som visas med dia- eller digitalprojektor).

I år gick jag in för att placera mig - högt. Men det räckte inte ända fram utan jag slutade som god tvåa. Men jag är faktiskt nöjd med det för MFK har en hyfsad samling fotografer, och Sune är i särklass bäst av oss alla.

Det är också lite lustigt att det blev såhär med tanke på bildspelet "Nu får det vara nog" som jag gjorde i våras.

Snart kommer ett nytt år, och nya försök. Tävlingarna vi har är riktigt kul och givande. Vi röstar fram vilka teman som ska gälla, sedan har man med sig dem i bakhuvudet under året som går.

Jag kan bara konstatera att jag misslyckats med några av årets teman, både vad gäller själva fotograferingen, men även urvalet. Man får delta med två bilder för varje tematävling, och det gäller att välja rätt utifrån hur man tror att de övriga tolkar bilden.

Efter vissa tävlingar har jag ibland konstaterat att jag valt helt fel bilder med tanke på resultatet. Och det är i sig väldigt lärorikt, då det trimmar ens egna förmåga att betrakta sina bilder med ett neutralt förhållningssätt, vilket sannerligen inte är lätt.

En betraktare ser ju inte vilket jobb man lagt ner, själv kan man vara nöjd med en bild för man bär inom sig arbetet som lades ned. En extern betraktare kan trots det slakta en sådan bild på ett par sekunder, med rätta ifall bilden faktiskt är intetsägande eller dålig.

Avslutningsvis sänder jag här ett uppriktigt grattis till Sune och hans välförtjänta seger. Ni kan förresten se några av hans vackra, frostiga, bilder i nummer 12/2008 av Ljud & bild i elektronikvärlden där de presenterar honom i ett eget dubbeluppslag.

Next »